maandag, maart 02, 2009

Familie & rampen

Bij grote rampen wordt aan de familie gedacht. Zo bleek na het neerstorten van het vliegtuig van Turkish Airlines bij Schiphol, vorige week. Bij Pauw & Witteman was de heer Kramer aanwezig, hoofd spoedeisende hulp van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. In zijn ziekenhuis waren slachtoffers na de ramp opgevangen. En familie.
Hij zei het volgende: “De familie heeft buitengewoon rustig gereageerd. Er was ook een goede opvang geregeld en dat maakte het ook alleen maar dankbaarder. Op het moment dat familie bij hun naaste kon worden gebracht was dat buitengewoon dierbaar en is het gelukkig niet zo geweest dat er hele grote emoties waren die het dan alleen maar moeilijker maken.”
Ik interpreteer zijn uitspraak als volgt: het is belangrijk dat familie rustig reageert, want het gaat om grote emoties, en als de familie niet rustig reageert dan is het alleen maar ingewikkelder. De familie kan alleen maar rustig reageren als er een goede opvang is geregeld, met andere woorden dat gaat niet vanzelf dat moet je als ziekenhuis ook doen. En het resultaat is niet alleen dat de familie gelukkig is, maar ook dat je als hulpverlener met een prettig gevoel je werk kunt doen.
Mooi hé.