maandag, februari 09, 2009

Een 'vertroetelbad'

Je komt soms van die leuke stukjes tegen op internet. Ik lees wel eens als gast het zorgforum, waar verzorgenden met elkaar praten over verschillende thema’s in hun werk: medicijngebruik, fixatie, ‘extreme decubitus’.
Een van de onderwerpen was ooit mooie verpleeghuiservaringen. Iemand vroeg om ervaringen, ze wilde een toneelstuk maken. De antwoorden gaan vaak over dankbaarheid. Dankbaar, als de degene die je verzorgt je bedankt, of als de familie van degene die je verzorgt je bedankt (ja, ja, die onthouden we).
De leukste reactie beschrijft een ‘vertroetelbad’ dat de verzorgende geeft aan een ‘zeer demente dame’. ‘Badkamer extra verwarmd, schemerlampje aan, schuimbad gevuld... Ik heb haar fijn gewassen en haar zachtjes toegezongen, daarna uit bad geholpen en in warme handdoeken gewikkeld, verzorgd en in een lekkere dikke pyjama in bed gelegd. Misschien was dat het mooiste voor mij, ondanks dat ze het niet woordelijk kon zeggen, merkte ik duidelijk dat ze ervan genoten had.’
Als je zoiets leest zou je bijna graag in het verpleeghuis wonen. Maar ja, de verzorgende besluit met de opmerking: ‘Jammer dat het door tijdsgebrek niet wekelijks mogelijk is.’
Het aantal reacties op dit thema is ook gering. Het begon in januari 2007 en eindigde alweer in februari. Welgeteld negen berichten.

www.zorgforum.nl