maandag, december 15, 2008

Gluren bij de buren

In de geestelijke gezondheidszorg lopen ze (dat wil zeggen de familie) vooruit als het over familiebetrokkenheid gaat. Niet dat het daar eenvoudig is, want voordat je het weet wordt familie als oorzaak van de psychische ziekte gezien en vindt dan maar eens een hulpverlener die jou in de buurt laat van je geliefde. Gelukkig kan niemand mij de schuld geven van mijn moeders dementie.
Een pleegmoeder, Polle Henkelman, heeft een aantal gulden regels opgesteld die ook in de verpleeghuizen zouden moeten worden ingevoerd.

Twee daarvan wil ik hier noemen:

1. Ga met familie/naastbetrokkenen een bondgenootschap aan
Uitgangspunt is dat familie houdt van haar opgenomen verwant en daar oprecht bij is betrokken. Sta open voor het perspectief van de familie, verdiep u erin, geloof wat familie zegt en accepteer haar inbreng als gelijkwaardig.

2.Verzet u tegen het Systeem indien dit u belemmert om uw vak integer uit te oefenen.
Door het Systeem gedwongen besteedt u meer dan de helft van uw tijd aan het registreren achter uw pc in verband met: Middelen & Maatregelen, dbc’s (dat speelt –nog- niet in de verpleeghuiszorg), het monitoren van de kwaliteit van zorg, etc. Deze registratieterreur houdt u van uw eigenlijke werk af - het doelgerichte contact met patiënten en familie - en schept ‘professionele afstandelijkheid’.

Overgenomen uit Psy, Tijdschrift over geestelijke gezondheid & verslaving, nr. 10, 2008

Links to this post:

Een link maken

<< Home