Rozengeur
Rozengeur bevordert prettige dromen. Mensen die in hun slaap tijdens de rem-fase (de fase waarin je droomt) tien seconden rozengeur kregen aangeboden vertelden naderhand dat ze prettig hadden gedroomd. De lucht van rotte eieren daarentegen veroorzaakte niet aangename dromen. Nachtmerries waarschijnlijk. Dat blijkt uit een onderzoek dat in Mannheim is gehouden door Boris Stuck, professor ‘in de geuren’ aan de Universiteit van Heidelberg.
Het zette mij aan het denken, hoe zouden geuren bij mijn moeder werken. Rest haar nog iets in haar hersenen dat haar vertelt wat ze ruikt? Of is dat allemaal over en uit?
Oliver Sacks is met het onderwerp bezig geweest, ons reukvermogen als mens is ver onderontwikkeld, of liever gezegd onderdrukt. Mensen hebben het liever niet over geuren, wij laten onze ogen en oren bepalen wat we denken en doen. Bewust althans. Maar toch is het zo dat moeders hun baby’s herkennen aan hun geur en baby’s hun moeder op dezelfde manier. Geuren brengen ook herinneren terug.
Hoe dat allemaal precies werkt weet de wetenschap niet. Vermoedelijk werken geuren zo als in dit plaatje is afgebeeld. Geurcellen in de neus komen terecht in het geurcentrum in de cortex, wat op zijn beurt weer is verbonden met de hypothalamus dat ons seksuele en moederlijk gedrag beïnvloedt. Maar verder is de wetenschap nog niet gekomen.
Ik ga de volgende keer weer rozen kopen voor mijn moeder, baat het niet....
<< Home