dinsdag, november 11, 2008

Welke inbreng wenst u?

Het heet een triadekaart, het is nog in ontwikkeling en het idee komt niet uit de psycho-geriatrie maar van Ypsilon en Anoiksis, beide verenigingen van familieleden van mensen met schizofrenie of een psychose. Triade staat hier voor de drie partijen: de patiënt, de hulpverlener en de familie.
De familie geeft op de triadekaart aan op welke gebieden zij ondersteuning kan bieden. Dat varieert van meedenken over de behandeling vanuit het familieperspectief, tot helpen bij persoonlijke verzorging zoals kleding aanschaffen. Vervolgens bespreek je dat met de hulpverlener.
Alles met het uitgangspunt dat het welbevinden van de patiënt voorop staat, dat de familie zijn eigen grenzen stelt en leert bewaken, dat er ondersteuning is van de professionele hulpverleners indien nodig, dat afspraken altijd te vernieuwen zijn omdat de rol van de familie in de tijd kan veranderen.
Wat ik zo sympathiek vind, is dat het hele idee de inbreng van familie in de zorg als een volwaardig iets accepteert. Het idee komt ook van de familie, dus dat is niet zo raar. Moeten wij als familie ook maar eens gaan doen.

http://www.ypsilon.org/triadekaart

Links to this post:

Een link maken

<< Home