maandag, maart 03, 2008

Vooral niet loslaten!

Weer zo’n leuke uitspraak in de Volkskrant vorige week over misstanden in het verpleeghuis. Dit keer over Kennemerduin in Heemstede, onderdeel van Zorgbalans in Haarlem. Ik moet het echt even letterlijk citeren. Het is te fantastisch en te afgrijselijk...
Aan het woord komt Erna van der Pers, lid van de Raad van Bestuur van Zorgbalans. Ondanks alle kritiek en onderzoeken zegt zij dat de basiszorg in orde is. “Alleen verwachten sommige familieleden en mantelzorgers meer van basiszorg; bijvoorbeeld dat er de hele dag iemand bij vader of moeder kan zitten. Een ander durft beter los te laten en merkt dan dat het ook goed gaat. De vraag wat basiszorg is, is heel persoonlijk en ligt voor iedereen anders.”
Pardon!
Ik zal niet alle voorbeelden uit het artikel opsommen, maar wat mij duidelijk wordt is dat zowel familie als personeel aan de bel heeft getrokken. Twee verzorgenden die een klachtenlijst maakten werden op non actief gesteld. Dat is later wel ingetrokken toen hun klachten juist bleken, maar toen waren die verzorgenden natuurlijk allang vertrokken naar een andere werkgever die wat meer vertrouwen in ze had.
En de familie? Durven loslaten? Liever niet, vooral niet, zou ik zeggen. D’r bovenop zitten. Dat is wel nodig met dat soort bestuurders.