maandag, december 13, 2010

Goedemorgen allemaal!

Nog even voortbordurend op het onderwerp van de afgelopen week. Uit onderzoek naar de ervaring met kleinschalig of grootschalig wonen als dementerende blijkt dat het niet uitmaakt. Soms denk ik wel eens dat wetenschappelijk onderzoek te veel credit krijgt. Alles moet tegenwoordig ‘evidence based’, anders is het niet goed. Ik heb wel eens leuke conferentie meegemaakt waar Mieke Grypdonck sprak. Zij heeft zeker haar bijdrage geleverd om de verpleegkunde tot een wetenschap te maken. De onderzoeker naar de kleinschaligheid, Jan Hamers, hoogleraar verpleegkunde aan de Universiteit van Maastricht, plukt daar zelf de vruchten van, want hij is van oorsprong ook verpleegkundige.
Inmiddels is Mieke Grypdonck met emeritaat. Maar terug naar die conferentie. Er zat een zaal vol verpleegkundigen die bij elkaar waren gekomen om aandacht te vragen voor de complementaire zorg. Onder complementaire zorg valt bijvoorbeeld massage, gebruik van kruiden en etherische olie, vaak of meestal niet ‘evidence based’. Van die methodes waarvan de haren van sceptici recht overeind gaan.
Tot mijn verbazing was Mieke Grypdonck geen sceptica. Ze vroeg aan de zaal wie van de verpleegkundigen ’s ochtends de kamer van hun patiënten binnentrad met een vriendelijk ‘goedemorgen’. Dat deed iedereen, vanzelfsprekend. Kijk, zei ze, dat is nog nooit wetenschappelijk bewezen, maar we doen het allemaal en we denken dat het goed doet.