maandag, juni 22, 2015

Simpel en doeltreffend

Weer zo’n mooie uitzending van Channel 4. Dit keer over de families van dementerenden. David Sheard helpt drie families om weer een relatie aan te gaan met hun dementerende partner, vader of grootmoeder. Het gaat om families waarvan de dementerende thuis woont. Twee bijeenkomsten heeft hij nodig en de resultaten zijn prachtig.
In de eerste bijeenkomst vraagt hij aan de familieleden om in hun geheugen te graven; wat was altijd belangrijk voor de identiteit van hun geliefde. Zelf vond ik het verhaal van de grootmoeder mooi. Ze had haar hele leven hard gewerkt en was altijd de spil van het gezin, als moeder en als oma. Ze was de eerste vrouwelijke buschauffeur in Jamaica en eenmaal Engeland bestuurde ze een dubbeldekker. Bovendien kookte ze altijd, de keuken was haar domein. Dat lukte nu niet meer en de kleinzoon heeft het koken overgenomen. Wat de familie lastig vindt is dat oma door het huis spookt altijd op zoek naar iets en niemand weet wat. Sheard verklaart het rondlopen en zoeken als een manier voor oma om greep te krijgen op de omgeving, zoeken naar herinneringen, niet zozeer buiten haarzelf maar in haarzelf. Hij stelt voor dat ze oma weer de mogelijkheid geven om mee te helpen in de keuken, met kleine dingen die ze wel kan. De kleinzoon gelooft er niet zo in.
Daarna wordt de familie thuis gefilmd. Oma mag weer in de keuken, ze glundert helemaal als ze aan het aanrecht staat. De kleinzoon geeft haar een pollepel en ze roert met aandacht in het eten. Daarna komen de andere kinderen en kleinkinderen eten, oma mag aan het hoofd van de tafel en ze wordt onophoudelijk geprezen om haar bijdrage. Ze glundert nu nog meer.
In de tweede bijeenkomst vertelt iedereen hoe het is gegaan. De kleinzoon is ‘om’, hij vindt leuk dat hij nu ook nieuwe memorabele momenten met zijn oma kan meemaken. Door te kijken wat ze nog wel kan. Zo simpel kan het zijn.