maandag, juni 08, 2015

Poppy Lodge: oh gosh oh gosh

Op de Engelse zender Channel 4 is deze maand een serie te zien onder de titel ‘dementiaville’. Vorige week was de eerste uitzending, het speelt zich af in 'Poppy Lodge', in de Midlands.
Ik werd er heel vrolijk van. Ik zag veel creatieve oplossingen en veel enthousiasme bij de directeur en de activiteitenbegeleider. Dat werkt aanstekelijk. Ze proberen de mensen in hun waarde te laten en halen alles uit de kast om dat te bereiken. Ze volgen de verhalen van de bewoners, verhalen die ze van de familie horen. Zoekt iemand naar zijn vader die al jaren dood is? Dan zoeken ze mee. En omdat ze weten dat die vader heel hard werkte in de autofabriek kunnen ze ook samen met de zoon in een apart kamertje naar een filmpje over de productielijn kijken, of zeggen dat pa nog niet klaar is met werk. Zo zoeken de professionals steeds naar aanknopingspunten zodat bewoners in het verleden kunnen blijven als ze zich daar prettig bij voelen. Een oud-verpleegkundige legt nog regelmatig verbandjes aan en iemand die op zee werkte krijgt een aubade van shanty-koor. Zij noemen het zelf hun ‘tijdreizen aanpak’. De documentaire eindigt in een ‘herinneringsbijeenkomst’, waarbij iedereen en alles, bewoners, werkers terug reist in de tijd, naar de jaren ’40. ‘Oh gosh, oh gosh’, zegt een van de bewoners. Het blijft Engeland. De volgende keer gaat het over familie, ben ik natuurlijk heel benieuwd naar.
De serie is ontwikkeld samen met ‘Dementia Care Matters’. De oprichter daarvan, David Sheard vond de term ‘dementiaville’ niet zo gelukkig, maar daar dachten de producenten anders over. Jammer, want ik vind het ook een slechte naam, alsof je alle dementerenden apart zet in een wijk of stad. Maar het was een concessie waar ook weer heel veel moois tegenover staat.
Sheard vertelt dat de idee voor de serie is ontstaan naar aanleiding van het verpleeghuis Hogewey in Hilversum. Ik denk persoonlijk dat het nog weinig van doen heeft met dit Nederlandse verpleeghuis, maar dat moeten mensen beoordelen die daar wonen, werken en op bezoek komen.