dinsdag, september 25, 2012

Het is volbracht

De laatste keer dat ik bij mijn moeder was, had ik het gevoel dat het niet goed ging met haar. Ze at en dronk nauwelijks. De dagen die daarop volgden werd het niet beter. Donderdag de 14de september is ze heel rustig en vreedzaam ingeslapen. Het was voor haar een opluchting dat ze eindelijk mocht sterven en voor ons een opluchting dat we haar niet nog meer hoefden te zien lijden.

Afgelopen vrijdag hebben we haar begraven, eerst een klassieke mis met Gregoriaans gezang, precies wat zij mooi had gevonden. Daarna naar het kerkhof om haar kist bij mijn vader te leggen. En als afsluiting een koffietafel, zij was de laatste van haar generatie. Een mooi afscheid.

Wat nu met deze blog? Ik hou hem nog even aan. De komende maanden kan ik voluit werken aan een boek met daarin mijn ervaringen als familie met participatie in de verpleeghuiszorg. Het laatste hoofdstuk kan nu worden geschreven.

Ik zal via deze blog regelmatig onderwerpen aansnijden waar ik op stuit bij het schrijven. Wellicht kunnen de lezers van dit blog ook een bijdrage leveren.

zondag, september 09, 2012

Scheiden wonen zorg

Laatst sprak ik met iemand met veel ervaring in de thuiszorg over het verschil tussen thuiszorg en verpleeghuiszorg, met name waar het de houding betreft ten opzichte van familie en naasten. Thuiszorg heeft al vele jaren door dat ze te gast zijn bij hun cliënten, dat maakt dat ze niet alleen kijken naar en rekening houden met de cliënt, maar de familie of naasten meenemen in hun perceptie. Dat gaat ook niet vanzelf, hebben ze vast ook veel voor moeten doen om die houding aan te leren, maar het uitgangspunt is dat je als professional op bezoek bent in het huis van een ander. En dat je dus bijna vanzelfsprekend moet kijken welke rol de omgeving wil en kan spelen in de zorg van de cliënt. Familie en naaste zijn zichtbaar en moeten worden gehoord. De fysieke omstandigheid dat het huis ook werkelijk het huis van een ander is, helpt daar zeker aan mee.
Ik kan niet wachten tot ook in de verpleeghuiszorg wonen en zorg worden gescheiden, dat is volgens mijn een belangrijke stap in de goede richting.